Varför jag tycker om mitt jobb på dagis!

Det behövs fler behöriga barnträdgårdslärare, socionomer och barnskötare överallt i Finland. Familjer och barn står i kilomenters långa köer runt alla hörn för att få en svensk dagisplats runt om i landet. Det flesta rubriker som har snurrat på i nyheterna angående småbarnspedagogik handlar ju mest om brist på personal, dåliga utrymmen, överfulla dagisar och för låg lön. Det är ju visserligen sant! Har skrivit om det i ett tidigare inlägg. MEN…

…hur ska man locka människor att studera till lärare inom småbarnspedagogik eller till barnskötare då det inte låter så jätte lockande i media? Unga blir knappast så taggade av den negativa klangen. Löneförhöjning skulle förstås vara en grej, men det behövs nog fler orsaker och framför allt positiva orsaker till varför man ska vilja välja att jobba inom småbarnspedagogik.

Var är alla positiva och peppande rubriker som ska locka folk till att söka alla jobb? Tycker det borde satsas lite på positiv marknadsförning i median om småbarnspedagogik nu när det är skolornas ansökningstider.

Det är ju, ser ni, inte alltid stress, personalbrist, snoriga näsor, trots och makaroner på ärmen på mitt jobb. Nej nej hörni. Det är mycket mer och givande än så! Har många kompisar i samma bransch som skriver under det – jag har frågat, haha! Nu kör vi!

*Drumroll!!*

Här kommer en lista på varför jag tycker om mitt jobb!

 • Jag kan få en oändlig mängd kramar per dag. Kramar av glädje, kramar av tröst, kramar av bus. Även om det ofta resulterar i lite snorfläckar på kläderna. Är nog svårt att vara på dåligt humör länge på dagis.
 • Jag upplever en oändlig mängd skratt per dag! Barn har den bästa humorn. Ingen brist på skoj alltså! I vilka andra jobb kan får man ärligt skratta åt en ekorre med tomtemössa? Eller var annars kan man underhålla en grupp med människor med att bara vara sig själv?
 • Jag får oändliga möjligheter till att vara kreativ och musikalisk. Jag kan lova att jag inte hade ett kreativt ben i min kropp före jag började jobba på dagis. Inte är jag jätte konstnärlig än, men tillräckligt för att barnen ska inspireras. OCH jag får sjunga och dansa – och ingen bryr sig om jag kan sjunga rent eller inte.
 • Team-arbete. Jag är aldrig ensam och det finns alltid någon att bolla idéer och samarbeta med. Alla har vi olika starka sidor och erfarenheter som bidrar till verksamheten. Plus att man får jätte goda vänner på köpet. Vi är ju runt varandra 8 timmar per dag så man lär känna varann ganska bra.
 • Frisk luft! Att få vara ute och röra på sig varje dag gör bra för kropp och knopp!
 • Jag har byggt upp ett ganska bra immunförsvar! Med tanke på hur många olika sjukdomar som alltid snurrar på dagis, så är jag väldigt sällan sjuk. Tack baciller!
 • Jag får ibland vara kulturell! Får åka till museum, gå till bibban, bli bjuden på teater, lyssna på musik osv. Uppleva vad ens kommun har att erbjuda!
 • Man lär sig multitasking på en helt annan nivå.
 • Man blir i princip en rockstjärna..hehe! En behöver te.x bara gå bort en stund från gruppen för att gå på toa eller för att klä på sig ytterkläderna – och komma tibax fem minuter senare och barnen är lika glada att se en varje gång. ROCKSTAR känsla!
 • Barnen. Sist och slutligen är det just barnen som gör dagen. Att få lära barnen nya saker! Se de små ansiktsuttrycken då de lyckats med något för första gången. Att se när de hjälper varandra. Att höra hur de samarbetar sinsemellan. Att ge dem rätt verktyg till att kunna fortsätta lära sig i framtiden. Att få möjligheten till att hjälpa barn att växa och att utvecklas till trevliga medmänniskor. Barnen är ju vår framtid och man vill ju bli gammal i goda händer. Hehe. Det är en extremt viktig uppgift och ett stort ansvar!

Det finns nog många fler orsaker till att jobba med barn och familj. Det här var bara några axplock från min vardag, från min egen synvinkel. Det är verkligen ett viktigt jobb och jo, det är ibland underskattat, ibland krävande och ofta stressigt – men framför allt är det givande, och roligt – och jag trivs jätte bra. Ingen dag är sig lik, det är ADLRIG tråkigt och jag går mer än gärna på jobb. Man lär känna så många olika människor. Allt är hemåt.

I recommend. Tummen upp!

/ Sofia


10 reaktioner på ”Varför jag tycker om mitt jobb på dagis!

 1. Hej! Känner så igen mig för det du beskriver är exakt min vardag🤗😂 Även om det ibland känns jobbigt, behöver man bara sätta ner sig så kommer de små liven runt en, på en, kramar, skrattar, hämtar låtsas kaffe o bulla och sen märker jag att just det här är mitt dröm yrke! Skulle inte byta bort en dag av mitt av mitt yrkesliv. Mera positiva skrivningar i medierna borde definitivt ut så att unga ser att det lönar sig att utbilda sig till barnträdgårdslärare, barnskötare eller socionom. Vi behövs och vi gör en förändring!!

  Gillad av 1 person

 2. Så underbart! Jag håller totalt med! Kommer ihåg alla gånger jag har varit med barnen i skogen, på Skansen, spelat fotboll, rullat i lövhögar, njutit av vårsolen etc etc och tänkte – jag får betalt för detta!
  De positiva sidorna bör få mera plats och personalen behöver må bra, så vi måste erbjuda mera välmående under arbetsdagen – möjligheterna till att åter hämta sig stundvis!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s